Project

General

Profile

Emulator Issues #11953

Pink/green lines (Wii) and flashing pink/green screen (GC) in Resident Evil 4.

Added by sn35ttt 6 months ago. Updated 6 months ago.

Status:
New
Priority:
Normal
Assignee:
-
% Done:

0%

Operating system:
N/A
Issue type:
Bug
Milestone:
Regression:
No
Relates to usability:
No
Relates to performance:
No
Easy:
No
Relates to maintainability:
No
Regression start:
Fixed in:

Description

Game Name?

Resident Evil 4: Wii Edition, Resident Evil 4 (affects NTSC-J versions too)

Game ID? (right click the game in the game list, Properties, Info tab)

G4BE08, G4BJ08, RB4E08, RB4J08

MD5 Hash? (right click the game in the game list, Properties, Verify tab, Verify Integrity button)

ca749757e3b9d119f3feb1f9f0f81bd7 (G4BE08)
6b57d0ae0b872a50457276fb84d58cf2 (G4BJ08)
1235cb29693d7b52b63d60103a7d4f47 (RB4E08)
253c9431389bbb0dbb17f5fdfb234549 (RB4J08)

What's the problem? Describe what went wrong.

Default settings. In Wii version I have pink or green line at the bottom of the screen. In GC version screen flashes pink when I quit inventory menu. If I check hack "immediately present XFB", the issue disappears. But introduced a different issue. Grey or brown screen flashes when I change menus or a scene in the game changes. Plus when shaders compile, the game shows unfinished geometry for few a few moments.

What steps will reproduce the problem?

On default settings:
1) Pink screen flash. Only GC. Enter and quit inventory.
2) Green or pink line at the bottom of the screen. Affects only Wii versions. Present almost constantly ingame.
3) Grey/brown screen flash. Both GC and Wii. Enable "immediately present XFB". The most noticeable before any video cutscene. After starting the game, for example.
4) Unfinished geometry is shown when shaders are being processed. Both GC and Wii. Enable "immediately present XFB". Talk to driver right in the beginning or basically any action that requires extra shader work.

Is the issue present in the latest development version? For future reference, please also write down the version number of the latest development version.

Tried it on version 11333 and then on 11516.

Is the issue present in the latest stable version?

Green/pink line (Wii) plus flashing pink/green screen (GC) appear if XFB (real) is enabled. If disabled, then gray/brown screen appears and incomplete geometry. If "virtual" used, both issues seem to disappear.

If your issue is a graphical issue, please attach screenshots and record a three frame fifolog of the issue if possible. Screenshots showing what it is supposed to look like from either console or older builds of Dolphin will help too. For more information on how to use the fifoplayer, please check here: https://wiki.dolphin-emu.org/index.php?title=FifoPlayer

Added a screenshot from Wii. These issues are extremely easy to reproduce.

What are your PC specifications? (CPU, GPU, Operating System, more)

Core i7 920, GTX760, Win7 64, 8GB RAM

RB4E08_2020-01-16_01-55-47.png (1.73 MB) RB4E08_2020-01-16_01-55-47.png pink line below sn35ttt, 01/16/2020 12:02 AM
7653

History

#1 Updated by JosJuice 6 months ago

Does the pink screen issue go away if you turn off Store XFB Copies to Texture Only?

I wonder if the issue with the line at the bottom of the screen could be an issue that happens on console but that is hidden by the overscan of TVs...

Immediately Present XFB is a hack, so having some graphical problems when it's enabled is to be expected.

#2 Updated by sn35ttt 6 months ago

JosJuice wrote:

Does the pink screen issue go away if you turn off Store XFB Copies to Texture Only?

I wonder if the issue with the line at the bottom of the screen could be an issue that happens on console but that is hidden by the overscan of TVs...

Immediately Present XFB is a hack, so having some graphical problems when it's enabled is to be expected.

Nope. The issue remains.

#3 Updated by sn35ttt 6 months ago

Yes. It goes away, but like I said in the OP, the gray screen before the CGI intro appears.

#4 Updated by sn35ttt 6 months ago

It appears I can't edit my posts, sorry for confusion.

On Wii pink line goes away, but green line remains if you open inventory or in the title menu. About the gray splash before the intro CGI, it's probably my mistake, because it seems to be there in with any option. Other CGI videos don't seem to trigger it if XFB hacks are off. So looks like GC version is resolved. Wii has green line issue.

#5 Updated by sn35ttt 6 months ago

JosJuice wrote:

I wonder if the issue with the line at the bottom of the screen could be an issue that happens on console but that is hidden by the overscan of TVs...

I can enable crop on Dolphin and it will hide the green line on Wii version, but looking at Wii capture videos on YT, the image doesn't look cropped and green line isn't there.

Also available in: Atom PDF