Project

General

Profile

Emulator Issues #12269

.wad DLC doesn't work

Added by SamRohod 7 months ago. Updated 5 months ago.

Status:
Fixed
Priority:
Normal
Assignee:
-
% Done:

0%

Operating system:
N/A
Issue type:
Bug
Milestone:
Current
Regression:
Yes
Relates to usability:
No
Relates to performance:
No
Easy:
No
Relates to maintainability:
No
Regression start:
5.0-7422
Fixed in:
5.0-13039

Description

Game Name?

Mega Man 9 and its DLC

Game ID? (right click the game in the game list, Properties, Info tab)

WR9E08 (0001000157523945)

MD5 Hash? (right click the game in the game list, Properties, Verify tab, Verify Integrity button)

Game: 9A28CCCEB1B819AEE87DF000E99454AF
DLC: 9FAE0C6E7F455437D28C3875D5B02297

What's the problem? Describe what went wrong.

The DLC doesn't show up in game

What steps will reproduce the problem?

Add game to the library then go to (Tools --> install WAD) to install the DLC

Is the issue present in the latest development version? For future reference, please also write down the version number of the latest development version.

yes (v5.0-12665)

Is the issue present in the latest stable version?

No (v5.0)

If the issue isn't present in the latest stable version, which is the first broken version? (You can find the first broken version by bisecting. Windows users can use the tool https://forums.dolphin-emu.org/Thread-green-notice-development-thread-unofficial-dolphin-bisection-tool-for-finding-broken-builds and anyone who is building Dolphin on their own can use git bisect.)

[First broken version number here (if applicable)]

If your issue is a graphical issue, please attach screenshots and record a three frame fifolog of the issue if possible. Screenshots showing what it is supposed to look like from either console or older builds of Dolphin will help too. For more information on how to use the fifoplayer, please check here: https://wiki.dolphin-emu.org/index.php?title=FifoPlayer

[Attach any fifologs if possible, write a description of fifologs and screenshots here to assist people unfamiliar with the game.]

What are your PC specifications? (CPU, GPU, Operating System, more)

ASUS Laptop X550J

Is there anything else that can help developers narrow down the issue? (e.g. logs, screenshots,
configuration files, savefiles, savestates)

I was able to get around the problem with this method
https://www.reddit.com/r/DolphinEmulator/comments/iwd92l/wad_dlc_problem_fix_can_we_ask_the_devs_to_fix_it/

dolphin (5.0).log (762 Bytes) dolphin (5.0).log SamRohod, 09/20/2020 08:05 PM
dolphin (5.0-12665).log (302 KB) dolphin (5.0-12665).log SamRohod, 09/20/2020 08:05 PM

History

#1 Updated by JMC4789 7 months ago

  • Status changed from New to Questionable

Could you provides logs of the installation process on both builds instead of a reddit post please?

#2 Updated by SamRohod 7 months ago

I'm not sure if this is what you need

#3 Updated by teconmoon 5 months ago

Hi there, I am having a similar issue with the Phoenix Wright WiiWare release, Game ID WGSE08. The game is comprised of multiple episodes, the 5th of which is locked behind a DLC purchase. Dolphin reports that the DLC WAD has been installed successfully, however this isn't reflected in-game.

Steps to duplicate
1. Install the DLC WAD under Tools -> Install WAD...
2. Run the game, select a Court Record (save file)
3. If the DLC Install was successful, there should be an option below New Game labeled Episode 5 Rise from the Ashes.

The steps listed above work fine in 5.0 Stable, what I did to work around the issue was install the WAD in a clean portable instance of 5.0 Stable, then I copied the User\Wii contents to a clean portable

I tried toggling all log types and each level of verbosity, but I wasn't able to get anything relevant to output in the logs. Regardless, at least with Phoenix Wright, this issue is very duplicatable with a clean Dolphin setup on the latest builds.

#4 Updated by teconmoon 5 months ago

Apparently I didn't finish one of my sentences. Ahem.

Correction:
The steps listed above work fine in 5.0 Stable, what I did to work around the issue was install the WAD in a clean portable instance of 5.0 Stable, then I copied the User\Wii contents to a clean portable instance of the latest Dolphin dev build.

#5 Updated by Pikachu025 5 months ago

I believe I have figured out what's happening here, see https://github.com/dolphin-emu/dolphin/pull/9261

I only have Mega Man 9 but that fixes the issue for that game at least. Can you test if it also fixes Phoenix Wright?

Windows build: https://dl.dolphin-emu.org/prs/de/46/pr-9261-dolphin-latest-x64.7z

Note that you will have to re-install the WAD (or, to be more specific, any WAD) so that the fix gets 'applied' to the NAND.

#6 Updated by Pikachu025 5 months ago

#7 Updated by leoetlino 5 months ago

  • Fixed in set to 5.0-13039
  • Regression start set to 5.0-7422
  • Regression changed from No to Yes
  • Milestone set to Current
  • Status changed from Questionable to Fixed

Also available in: Atom PDF