Project

General

Profile

Emulator Issues #12515

Wii System Menu 1.0U (v33) crashes at boot with DSP HLE

Added by mbc07 about 1 month ago.

Status:
New
Priority:
Normal
Assignee:
-
% Done:

0%

Operating system:
N/A
Issue type:
Bug
Milestone:
Regression:
No
Relates to usability:
No
Relates to performance:
No
Easy:
No
Relates to maintainability:
No
Regression start:
Fixed in:

Description

Game Name?
Wii System Menu

Game ID?
0000000100000002

MD5 Hash?
b10537aeb4e917fd80e93d4e50acff63

What's the problem? Describe what went wrong.
Dolphin will always crash at boot when attempting to boot Wii System Menu 1.0 if DSP HLE is selected. With DSP LLE the problem doesn't happen.

What steps will reproduce the problem?
(Wii System Menu 1.0 isn't available on Nintendo Update Servers, you'll need a copy of the Wii Startup Disc to reproduce this)

  1. Make sure you have an empty NAND (e.g. Wii folder on Dolphin's user directory is empty)
  2. Boot the Wii Startup Disc in Dolphin (game ID for the disc is RAAE01)
  3. Wait until the install is finished
  4. When it asks, eject the disc by going into File => Eject disc
  5. The installer will exit to the Wii System Menu and Dolphin will crash now if DSP HLE is selected.

After using the Wii Startup Disc once, you can skip the installer by going into Tools => Load Wii Menu 1.0U directly. It'll always crash at boot unless DSP LLE Recompiler or Interpreter is selected (the free DSP ROM replacement bundled with Dolphin works fine)

Is the issue present in the latest development version? For future reference, please also write down the version number of the latest development version.
Yes. Tested on 5.0-14245

Is the issue present in the latest stable version?
5.0 stable can't boot Wii System Menu 1.0. It'll always hang on a black screen, regardless of the settings (it doesn't crash, though)

If the issue isn't present in the latest stable version, which is the first broken version?
N/A

What are your PC specifications?
CPU: Intel Core i7-3630QM
GPU: NVIDIA GeForce GT 650M
OS: Windows 10 (build 21382)

Is there anything else that can help developers narrow down the issue?
I've tried other settings (single core, MMU, cached interpreter), the only thing that prevents the crash is switching to DSP LLE. I've also attached a log file of what happens in Dolphin between clicking on Tools => Load Wii System Menu and the crash...

dolphin.log (83.3 KB) dolphin.log mbc07, 05/20/2021 07:01 PM

Also available in: Atom PDF