Project

General

Profile

Emulator Issues #9890

Frosted Square Distortion in Mario Kart Wii on Vulkan on some tracks, Wii Remote Reminder

Added by gourdcaptain almost 3 years ago. Updated over 1 year ago.

Status:
Accepted
Priority:
Normal
Assignee:
-
% Done:

0%

Operating system:
N/A
Issue type:
Bug
Milestone:
Regression:
No
Relates to usability:
No
Relates to performance:
No
Easy:
No
Relates to maintainability:
No
Regression start:
Fixed in:

Description

Game Name?
Mario Kart Wii (USA)

Game ID? (right click the game in the game list, properties, info tab)

RMCE01

MD5 Hash? (right click the game in the game list, properties, info tab, MD5 Hash: Compute)

My only copy on hand is a compressed version, so it's not particularly useful, but here: febca62948f1fdc1dc910e684f725e83

What's the problem? Describe what went wrong.
When running Mario Kart Wii with the Vulkan renderer:
A) The Wii Remote "please have a wrist strap attached" screen is in reversed colors.
B) On many tracks (Luigi Circuit, for one), there is a frosted square in the top left of the screen (occurs on any internal resolution) and heavy distortion. The start menu and minimap will not appear when this is happening.
C) On other tracks (GCN Peach Beach) the problem is gone apart from the track not showing up in the minimap

What steps will reproduce the problem?

Run Mario Kart Wii with the Vulkan Renderer, and view the wii remote warning screen on boot, then launch Luigi Circuit in any mode.

Which versions of Dolphin did you test on? Does using an older version of Dolphin solve your issue? If yes, which versions of Dolphin used to work?

5.0-1316

What are your PC specifications? (CPU, GPU, Operating System, more)
Intel Core i7 6800k
AMD Radeon RX 460 (4 GB) using the Mesa 13.0.1 drivers.
Arch Linux 64-bit.

Is there any other relevant information? (e.g. logs, screenshots,
configuration files)

Attached.

Mario Kart Wii - Inverted Wii Remote Warning.png (375 KB) Mario Kart Wii - Inverted Wii Remote Warning.png Wii Remote warning screen w/Vulkan Renderer gourdcaptain, 11/16/2016 10:05 PM
Mario Kart Wii - Frosted Square.png (1.84 MB) Mario Kart Wii - Frosted Square.png Luigi Circuit w/ Vulkan Renderer (pre-race, so the UI would be showing up if it was) gourdcaptain, 11/16/2016 10:05 PM
Mario Kart Wii - Glitched Minimap.png (1.58 MB) Mario Kart Wii - Glitched Minimap.png GCN Peach Beach w/ Vulkan Renderer gourdcaptain, 11/16/2016 10:05 PM
nkyCk9u[1].png (45.6 KB) nkyCk9u[1].png Screenshot Mikemk, 11/19/2016 04:56 AM
5684
5685
5686
5687

History

#1 Updated by gourdcaptain almost 3 years ago

EDIT: I have now tested this on 5.0-1323 and the same issues remain. Also, the UI doesn't appear during races at all on Luigi Circuit and similar, I was wrong on that.

#2 Updated by gourdcaptain almost 3 years ago

Tested on a system with an Intel HD Graphics 515 (Intel Core m5-6Y54) on Arch Linux with Mesa 13.0.1, my only other Vulkan-capable system (although too slow for actual viable play of the game even at 1x IR), and the issues do not occur, so this is a driver-related issue. Haven't had any other issues with the AMD Radeon with games in my collection on Vulkan though so far.

#3 Updated by Mikemk almost 3 years ago

5687

I just tested with a NVIDIA card (GT 740), and did not encounter the issues described. I did get this though

#4 Updated by Mikemk almost 3 years ago

The one on NVIDIA cards is the fourth with the diagonal missing part of the "Online not rated by ESRB"

#5 Updated by JMC4789 over 2 years ago

  • Status changed from New to Accepted

#6 Updated by Zacchi4k over 2 years ago

I'm on 5.0-2699 using Vulkan and I'm not experiencing any of the issues mentioned, should this be flagged as solved?

GPU: AMD Radeon R9 280 @1072GHz + 3GB GDDR5 VRAM @1250GHz
CPU: AMD Athlon X4 860k quad core @3.7GHz

#7 Updated by gourdcaptain over 2 years ago

While I don't have access to the system currently to check on the latest version (will be able to check in a few days) on 5.0r2670 with Mesa 17.0, the issues persist with RADV on this game.

#8 Updated by jdruel over 2 years ago

I reported the same issue here (sorry about that):
https://bugs.dolphin-emu.org/issues/10131

And create a bug report here (with a few fifo files):
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=100430

#9 Updated by kolano over 1 year ago

I think we can likely close this out, unless there are issues with AMD and Vulkan.

A) The Wii Remote "please have a wrist strap attached" screen is in reversed colors.

I can't confirm. It renders correctly for me using 5.0-6004. Maybe a NVIDIA vs AMD issue though?

B) On many tracks (Luigi Circuit, for one), there is a frosted square in the top left of the screen (occurs on any internal resolution) and heavy distortion. The start menu and minimap will not appear when this is happening.

This sounds a lot like the "Blue Square" issue, that was recently resolved by forcing "Ignore Format Changes" to Off.

#10 Updated by gourdcaptain over 1 year ago

I still have the reversed color issue and frosted square in the top left on the same AMD Radeon RX 460 on Arch Linux, now on kernel 4.14.10, and Mesa 17.3.1 3D drivers on 5.0-6106. Will rebuild and recheck in a few hours.

#11 Updated by gourdcaptain over 1 year ago

Just out of curiosity, I tried this with the alternate amdvlk drivers (version r7.a20e789 ) released recently to the RADV vulkan drivers I'd been using and the Wiimote wrist strap screen displayed correctly... and then a black screen for the rest of the session followed by a crash when I stopped the game. Those just crashed on any game I tried them on in short order (especially on close.)

#12 Updated by jdruel over 1 year ago

I can confirm the reversed color issue and frosted square in the top left with mesa 17.3.2 on ArchLinux with a R9 Fury

Also available in: Atom PDF